Dader poging doodslag bij Miss België-verkiezing geïnterneerd

10/04/2024

De raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen (afdeling Brugge) heeft besloten om de man, die vorig jaar werd gearresteerd toen hij zich met een gehuurd voertuig (waarin zich ook wapens bevonden) naar de Miss België-verkiezing in De Panne begaf, te interneren wegens poging tot doodslag.

Aanleiding en feiten

Op zaterdag 11 februari 2023 vond in het Proximus Theater in Plopsaland de Miss België-verkiezing plaats. Rond 17.30 uur werd een man opgepakt die onder meer in het bezit was van wapens en een kogelvrije vest.  Hij werd destijds ter plaatse aangehouden op verdenking van poging tot terroristische moord.

Internering

De raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen (afdeling Brugge) heeft het Openbaar Ministerie gevolgd in haar vraag om de inverdenkinggestelde te interneren wegens poging tot doodslag. De raadkamer achtte de feiten van poging tot doodslag bewezen.

De raadkamer stelde verder dat onder meer uit de verslagen van psychiaters blijkt dat betrokkene destijds leed aan een ernstige staat van geestesstoornis, die hem ongeschikt maakte tot het controleren van zijn daden. Omdat dit ook op heden nog het geval is, blijft een permanente therapeutische en psychologische begeleiding momenteel noodzakelijk.

Daarnaast werden verschillende bezittingen van de beklaagde verbeurd verklaard.