Persbericht - Hof van beroep Gent: twee beklaagden schuldig aan onrechtmatige vrijheidsberoving, afpersing, slagen en verwondingen en bendevorming

24/04/2024

Het hof van beroep in Gent heeft twee beklaagden veroordeeld voor diverse feiten inzake onrechtmatige vrijheidsberoving, afpersing, toebrengen van slagen en verwondingen (met voorbedachte rade en met ziekte of ongeschiktheid tot gevolg) en bendevorming. Het hof bevestigt hiermee op strafrechtelijk vlak volledig het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen (afdeling Dendermonde) van 2 augustus 2023.

Feiten en beschuldigingen

De twee beklaagden (op dat moment beiden minderjarig) hadden via een datingapp een afspraak gemaakt met een homofiele man. Er werd ’s avonds afgesproken in een park in Kieldrecht. Het slachtoffer werd vervolgens onrechtmatig van zijn vrijheid beroofd, bedreigd en op zijn hoofd geslagen met een pistool. Hij werd verplicht om geld en zijn autosleutels af te geven. Deze feiten – die ook werden gefilmd - vonden plaats op 2 maart 2021.

Een dag later waren beide beklaagden in Antwerpen betrokken bij een vechtpartij, waarbij slagen en verwondingen werden toegebracht aan twee slachtoffers. Zij werden door de beklaagden en andere jongeren bewust opgezocht met de bedoeling revanche te nemen voor een eerdere vechtpartij.

Veroordeling door rechtbank van eerste aanleg Dendermonde

De eerste beklaagde werd voor deze feiten op 2 augustus 2023 veroordeeld door de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 2 jaar met uitstel voor een periode van 5 jaar. Aan deze straf werden diverse strikte voorwaarden gekoppeld.

De tweede beklaagde werd voor deze feiten op 2 augustus 2023 veroordeeld door de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde tot een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 28 maanden met uitstel voor een periode van 5 jaar. Aan deze straf werden diverse strikte voorwaarden gekoppeld. Deze beklaagde werd daarnaast ook veroordeeld voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan twee politieagenten en weerspannigheid zonder wapens tegenover deze twee politieagenten. Deze feiten vonden plaats op 24 februari 2022.

Daarnaast werden de ouders van beide beklaagden burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld.

Beide beklaagden tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde.

Hof van beroep bevestigt het vonnis in eerste aanleg

Het hof van beroep in Gent heeft de strafmaat voor de beide beklaagden in alle onderdelen bevestigd.

In haar arrest spreekt het hof over maatschappelijk verwerpelijke feiten die ontegensprekelijk getuigen van verregaande gewelddadigheid en van een ontoelaatbare driestheid. Er is eveneens sprake van een totaal gebrek aan respect voor de fysische integriteit van gezagsdragers.