Publicatiedatum

29-09-2020

Na twee jaar in de stellingen te hebben gestaan, opent het gerechtsgebouw op zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2020 haar deuren voor het publiek. De afgelopen twee jaar liet de Regie der Gebouwen de buitenkant van het gebouw volledig restaureren. Zo werd de buitengevel gereinigd, werden er nieuwe ramen en goten geplaatst en werd een liftplatform geplaatst om het gebouw toegankelijker te maken voor personen met een beperkte mobiliteit. Ook het dak en de centrale koepel van het gebouw werden hersteld.

Naar aanleiding van het einde van de werken, organiseert het Leuvens Historisch Genootschap op 10 en 11 oktober, vanaf 12h tot 18h, rondleidingen in het gebouw met uitleg over de  kunsthistorische ornamenten aan de buiten- en binnenzijde van het gebouw. Er is voor iedereen een brochure beschikbaar, ook voor wie liever zelf op ontdekking gaat. In een expo in de salle des pas perdus, kom je ten slotte nog meer te weten over de historiek van het gebouw, haar architectuur en de decoraties met een allegorisch en symbolisch karakter. Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met stad Leuven, provincie Vlaams-Brabant, Balie Leuven, Rijksarchief Leuven, FOD Justitie, Regie der Gebouwen en Studio Roma.

De rondleidingen tijdens het weekend van 10 en 11 oktober 2020 zijn gratis. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan hier. De plaatsen zijn beperkt en het dragen van een mondmasker in het gerechtsgebouw is verplicht, om de veiligheid van iedereen te garanderen.  

Ook na dit weekend kan je het gerechtsgebouw nog bezoeken. De expo eindigt op 25 april 2021. Meer informatie over rondleidingen na het openingsweekend, vind je hier.